• Skin & hair food hoopt jou te inspireren betreft de natuurlijke verzorging van huid & haar.
  • Vanuit de binnenkant en vanaf de buitenkant.
  • Bon appetit voor jouw huid & haar!
MAGAZINE » HEALTH » VOORDELEN VAN MAGNESIUM VOOR SPORTERS & ANDER PLUIMAGE

VOORDELEN VAN MAGNESIUM VOOR SPORTERS & ANDER PLUIMAGE

Gepubliceerd op 14 december 2021 om 12:35

 

Bij mijn studie voor meester-herborist zijn we aanbeland bij het bewegingsapparaat. Na de huid mijn favoriete onderdeel. Voor wie nu denken, huh herbowat? Een meester-herborist is een kruidendeskundige met een veelzijdige kennis over de gezondheidsbevorderende planten. Een belangrijk onderdeel is het verwerken van geneeskrachtige planten en natuurlijke ingrediënten in preparaten tot producten die gebruikt worden in de natuurgeneeskunde.
Een mooi en belangrijk mineraal voor het bewegingsapparaat is magnesium.

 

In dit artikel vertel ik over

- DE FUNCTIES VAN MAGNESIUM
- VEEL VOORKOMENDE OORZAKEN VAN EEN MAGNESIUMTEKORT
- HOE JIJ JOUW LIJF GENOEG MAGNESIUM GEEFT
- EEN HANDIGE DIY BIJ EEN MAGNESIUM-TEKORT

 

 

DE FUNCTIES VAN MAGNESIUM

De mensen onder ons die graag bewegen voor de hobbie of voor het beroep hebben zullen merken dat een gezond magnesium-niveau bijdraagt aan:

- Verlichting van spierpijn.
- Bevorderen van sterke botten, gewrichten en tanden.
- Ondersteuning van het energieniveau bij vermoeidheid.

 

"Magnesium is een essentieel mineraal voor jouw lijf.
Het is betrokken bij jouw energieniveau, zenuwstelsel, spieren en botten."

 

Magnesium is een vaste speler in het team dat zorgt voor de opbouw van jouw botten. Het verhoogt de botdichtheid. Maar ook voor de spieren is een gezond magnesiumgehalte van groot belang. Niet alleen jouw wasbordje, maar ook jouw hart (een spier) heeft hier belang bij, het draagt onder andere zorg voor het ontspannen en samentrekken van jouw spieren.
Magnesium is een enorm betrokken mineraal. Want ook het zenuwstelsel kan niet zonder hem. Het stelsel heeft magnesium nodig voor de overdracht van zenuwprikkels.

 

VEEL VOORKOMENDE OORZAKEN VAN EEN MAGNESIUMTEKORT
Intensief sporten kan veel goeds geven, maar laat ook magnesium verdwijnen via het transpireren, waardoor er een tekort kan ontstaan. Tekorten kunnen ook veroorzaakt worden door bepaalde geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld laxeermiddelen. Voeding kan ook een verstoring geven in de magnesiumbalans. Bijvoorbeeld door te weinig voeding met B-vitamines en te veel voeding met calcium en eiwitten. Te veel suiker kan ook zorgen voor een tekort, want magnesium doet moeite voor een gezonde bloedsuikerspiegel.

 

"Last van spierkramp, vermoeidheid of juist hyperactiviteit?
Dan heb je wellicht een magnesiumtekort."

 

HOE JIJ JOUW LIJF GENOEG MAGNESIUM GEEFT
Uiteraard is er voeding die magnesium bevat. Goede magnesiumbronnen zijn bijvoorbeeld zeewier, zonnebloempitten en soja. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 350 mg voor mannen en 280 mg voor vrouwen.

100 gram zonnebloempitten bevat 420 mg magnesium, dus dat is dan ongveer 83 gram zonnebloempitten per dag voor mannen en 67 gram voor vrouwen.

 

Maar. Door de verarming van de bodem is het magnesium-gehalte in voeding helaas niet zo hoog meer als dat het vroeger het geval was.

Bij een tekort kun je kiezen voor supplementen. Ik zou dan magnesiumcitraat adviseren. Dit is een organische vorm van magnesium die zeer goed wordt opgenomen door jouw lichaam. Maar je kunt ook kiezen voor de handige methode die ik leerde tijdens mijn studie, Lees verder ;)

 

EN HIER DAN EINDELIJK DE HANDIGE DIY BIJ EEN MAGNESIUM-TEKORT
Wat je nodig hebt:

superschone sprayflacon + zuiver magnesiumchloride + water

Magnesiumchloride - Zechsal - 750 gram - 11,95 euro

STAP 1

Vul de sprayflacon met 1/3 magnesiumzout en 2/3 water.

STAP 2
Spray elke avond voor het slapen gaan op je voetzolen.


Jouw voetzolen bevatten namelijk een grote concentratie aan zweetklieren. En via deze zweetklieren slurpt het magnesium zich naar binnen. Magnesiumcitraat wordt niet via de huid opgenomen, dus voor de voetjes: zuiver magnesiumchloride.

 

PS Lang houdbaar en dat is nodig, want je doet er lang mee.
PS 2 Ik wordt door geen enkel merk of bedrijf gesponsord. Dus als ik een link plaats naar een website, dan is dit omdat ik de kwaliteit van de desbetreffende producten goed vind.

 

Overleg met een arts/therapeut voor een plan passend bij jouw situatie.


Reactie plaatsen

Reacties

Maria Aquarius-Verhees
5 maanden geleden

Weer en nog meer wijzer geworden door deze info.
Prettig en overzichtelijk om te lezen.
Zeker op mijn leeftijd (76 jr) een welkome bijdrage om een verantwoord welbevinden te krijgen en dat door toedoen van moedertje natuur.