• Skin & hair food hoopt jou te inspireren betreft de natuurlijke verzorging van huid & haar.
  • Vanuit de binnenkant en vanaf de buitenkant.
  • Bon appetit voor jouw huid & haar!
MAGAZINE » HUID » HOE KIES IK EEN ZONNEBRANDCRÈME DIE GOED IS VOOR MIJN HUID EN HET KORAALRIF NIET BESCHADIGT?

HOE KIES IK EEN ZONNEBRANDCRÈME DIE GOED IS VOOR MIJN HUID EN HET KORAALRIF NIET BESCHADIGT?

Gepubliceerd op 24 augustus 2021 om 15:17

 

90% van de huidveroudering ontstaat door de zon. Voornamelijk omdat deze bol - met een massa van 1,989 × 1030 kg - de grootste boosdoener is achter het afbraakproces van hyaluronan en collageen in de huid. Zonnebrandcrème smeren is dus een must, minimaal 15 of 30 SPF. Maar heel veel van die zonnebrandlotions zorgen voor een bak ellende in de zeeën en aan de koraalriffen. Plus het merendeel doet jouw huid en gezondheid geen goed.
Ik geef jou 4 tips waarmee je het kaft van het koren leert scheiden in het land der zonnesmeersels. Maar eerst vertel ik wat over de verschillende zonnestralen. Niet geheel onbelangrijk, want wist jij bijvoorbeeld dat een SPF (Sun Protection Factor) niet beschermt tegen UVA-straling?

 

ZONNESTRALEN

UVB (Ultraviolet Burning)
UVB- stralen hebben een korte golf en geven een zichtbaar effect op jouw huid. Namelijk de bruine of rode kleur. Die rode kleur is een ernstig signaal van jouw huidcellen. Hoe vaker dit gebeurt, hoe groter de kans dat de herstelprocessen van de huid mislukken. Op de lange termijn kan jouw DNA hierdoor beschadigen en huidkanker ontstaan.

UVA (Ultraviolet Aging)
75 % van UVA-stralen bestaat uit UVA met een lange golf. Deze veroorzaakt geen zonnebrand, maar helaas dringen deze stralen wel dieper dan diep door in jouw huidlagen. Een te grote concentratie van UVA-stralen veroorzaakt vroegtijdige veroudering en speelt een grote rol in het ontstaan van kanker. En aangezien een SPF niet beschermt tegen UVA-straling is het dus belangrijk om te kiezen voor een zonnebrandproduct met een breedspectrum aan zonbescherming (UVA, UVA lange golf, UVB).

 

“Alleen breedspectrum zonbescherming beschermt tegen zowel UVB als UVA.”

 

TIP 1. KIES JE SPF EN CHECK DE PDD

SPF (SUN PROTECTION FACTOR)
Dit gaat dus over de bescherming tegen UVB-straling. Er zijn vier beschermingsniveaus: laag (factor 6 tot 10), medium (15 tot 25), hoog (30 tot 50) en zeer hoog (50+). Stel je kiest voor SPF 15. Dan vermenigvuldig je het aantal minuten, dat je huid rood wordt zonder zonnebrand, met deze SPF. Dus als jij normaal gesproken na 15 minuten verbrandt als je niet ingesmeerd bent dan is het 15 (minuten) x 15 (SPF) = 225. Je zou dan 225 minuten in de zon kunnen doorbrengen zonder te verbranden.

Huidtype I - SPF 50
Verbrandt altijd en snel - Bruint nooit - Huid: zeer licht, vaak sproeten - Haar: licht of rood - Ogen: lichte kleur
Huidtype II - SPF 30-50
Verbrandt meestal en snel - Bruint nauwelijks en langzaam - Huid: licht - Ogen: licht
Huidtypes III - SPF 30
Verbrandt minder snel - Bruint meestal en makkelijk - Huid: licht getinte huid - Haar: donker - Ogen: donker
Huidtypes IV - SPF 15-20
Verbrandt bijna nooit - Bruint snel en makkelijk - Huid: getint - Haar: donker - Ogen: donker
Kinderen en baby’s - SPF 50+

 

PPD (PERSISTENT PIGMENT DARKENING)
Dit is een systeem voor het meten van de bescherming tegen UVA. Een hogere PPD betekent een sterkere en langere bescherming tegen de schadelijke effecten van UVA-straling. Het PPD-systeem werkt hetzelfde als het SPF-systeem. Alleen wordt hier niet het rood worden van de huid gemeten, maar de pigmentverandering en de snelheid van het donkerder kleuren van de huid.

“Kort door de bocht beschermt een breedspectrum zonnebrandproduct tegen alle UVA- en UVB-stralen.

 

"Check of jouw zonnebrand specifiek ‘lange UVA’ vermeldt,

want dat is lang niet altijd het geval!”

 

En om het nog wat gezelliger te maken halen we ook even PA er bij. PA (Protection Grade of UVA) is een ‘maat’ die is gebaseerd op de PPD-waarde.

PA+ PPD 2-4
PA++ PPD 4-8
PA+++ PPD 8-16
PA++++ PPD 16 en hoger

 

TIP 2. CHECK DE FILTERS

Laten we de ingrediëntenlijst eens van dichtbij bekijken en het vergrootglas op de filters leggen. De ene filter is de andere namelijk niet. En het zijn vooral deze filters die veel zooi kunnen veroorzaken. Je hebt chemische filters en fysische (minerale) filters. Fysische filters leggen een laagje op de huid dat de UV-straling ‘weerkaatst’. Chemische filters trekken in de huid waar ze de UV-straling absorberen. De chemische filters wil je niet omdat: 1. Ze kunnen in de bloedbaan terechtkomen en zo dus bij de organen. 2. Deze filters kunnen vrije radicalen produceren waardoor huidcellen kunnen beschadigen. 3. Ze kunnen de huid irriteren. 4. Kunnen huidveroudering veroorzaken.


DE DOE-MAAR-NIET-FILTERS
Onder andere: Amiloxate (Isoamyl p-Methoxycinnamate), Avobenzone (parcol1789), Bisdisulizate sodium, Ecamsule, Enzacamene (4-Methylbenzylidene Camphor), Homosalate (Homomenthyl Salicylate), Nano Titaniumoxide, Nano Zinkoxide, Octinoxate (Ethylhexyl methoxynnamate of Octyl methoxycinnamate), Octocrylene, Oxybenzone, Sulisobenzone (Benzophenone-3 and −4), Padimate O (Octyldimethyl PABA / Ethylhexyl Dimethyl PABA), Polysilicone - 15, 3-benzylidene camphor

BETERE OPTIES
Tinosorb S (Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine), Titaniumoxide, Zinkoxide

 

TIP 3. OVERIGE INHOUDSSTOFFEN

LIEVER WEL
Antioxidanten
Beschermen tegen zonschade. Bijvoorbeeld Vitamine B3 (Niacinamide), Vitamine C (ascorbic acid, sodium ascorbyl phosphate), Groene thee-extract (camellia sinensis leaf extract) of Druivenpitextract (vitis vinifera extract).

LIEVER NIET
Geurstoffen, parfum, kleurstoffen
Deze kunnen overgevoeligheid of allergische reacties veroorzaken.
Fototoxische stoffen
Deze kunnen onder invloed van licht tot huidirritatie leiden of de zonschade vergroten.
Bijvoorbeeld: citrus, bergamot, lavendel, sint-janskruid.

 

TIP 4. HET JUISTE GEBRUIK VAN ZONNEBRANDCRÈME

Ik ben verre van perfect in het regelmatig smeren. Maar toch wil ik met jou delen hoeveel zonnebrandcrème je eigenlijk moet gebruiken zodat het effectief is. Helaas bereik je alleen de SPF die op de verpakking staat als je voldoende crème op jouw huid smeert. En dit elke twee uur herhaalt...Ik kan het dus niet makkelijker voor je maken, maar wel meer helder hopelijk. En uiteraard verschillen mensen in lichaamsomvang, dus dit is bij benadering.

 

Gezicht: 0,5 theelepel
Armen en benen: 4 eetlepels
Romp: 2 eetlepels


EVERYBODY LOVES THE SUNSHINE
Ik heb die zon nu zo lopen bashen dat ik toch even het een en ander wil rechttrekken. Beste ronde bol, jij zorgt voor vrolijkheid, vitamine D, laat flora groeien en bloeien. Zonder jou is er geen zak aan hier op deze aardkloot. Dankje. En nu ga ik mijn snoet even in de zon steken en luisteren naar Everybody Loves The Sunshine van Roy Ayers. Maar eerst even smeren ;)

 

KOPEN: ZONNEBRANDPRODUCTEN MET BREEDSPECTRUM BESCHERMING
Prijs oplopend

Alba Botanica - Emollient Mineral Fragrance Free SPF30 - 12,75 euro


Madara - SUN20 Weightless Milk SPF20 - 22,95 euro

The Organic Pharmacy - Cellular Protection Sun Cream SPF30 - 39,95 euro


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.