• Skin & hair food hoopt jou te inspireren betreft de natuurlijke verzorging van huid & haar.
  • Vanuit de binnenkant en vanaf de buitenkant.
  • Bon appetit voor jouw huid & haar!
MAGAZINE » HUID » SPIERPIJN? DAN ZIJN DEZE DRIE PLANTEN-OLIËN IETS VOOR JOU

SPIERPIJN? DAN ZIJN DEZE DRIE PLANTEN-OLIËN IETS VOOR JOU

Gepubliceerd op 24 augustus 2021 om 15:19

 

Soms. Na een hevige sportsessie, voel ik spieren waarvan ik niet wist dat ik ze had. Goed nieuws, want dan worden er dus wat spieren wakker geschud. Maar wat extra TLC is dan wel fijn. Dus voor jou een lijstje van 3 plantenoliën die jou spieren helpen te ontspannen en herstellen.


3 BESTE ANTI-SPIERPIJN-PLANTENOLIËN

 

1. PLANTENOLIE VAN ARNICA MONTANA A.K.A. VALKRUID
Dit is een klassieker. En met goede redenen. Want Arnica-olie werkt pijnstillend, verwarmt, herstelt en ontspant de spieren. Arnica-olie is een maceraat - dat wil zeggen dat er plantendelen hebben getrokken in een plantenolie. In dit geval de Arnica-bloemen in een olie zoals zonnebloem- of olijf. Arnica vermindert ook zwellingen en stimuleert de doorbloeding. Iets wat welkom is bij verrekkingen, overbelaste spieren of verzwikkingen. Echter op een beschadigde of gevoelige huid wordt Arnica afgeraden omdat het mogelijk irriteert of allergische reacties kan geven. En ook het gebied rond de mond en de ogen wordt beter vermeden. In Nederland en België is valkruid een beschermde plant. Wildplukken in de natuurlijke habitat - berghellingen, hoogveen of hei - is dus niet toegestaan. Wil je toch echt zelf macereren, dan kweek je deze geeloranje bloemen in jouw tuin. Kalk daar houdt deze winterharde plant niet van. De voorkeur gaat uit naar zure, niet-vochtige grond.


“Fijne etherische oliën die kunnen worden ingezet voor sportmassage na de inspanning:
Helicryse, Echte lavendel, Pepermunt, Roomse kamille, Wintergreen.”


2. ETHERISCHE OLIE VAN GAULTHERIA PROCUMBENS A.K.A. BERGTHEE/WINTERGREEN
Over de hele wereld groeien bijzondere planten die kostbare etherische oliën bevatten. Deze essentie van planten wordt gevormd onder invloed van de zon en opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes van de plant. Door middel van destillatie van plantenmateriaal wordt de etherische olie gewonnen. Zoals ook bij het blad van de Gaultheria procumbens. Wintergreen wordt veelvuldig ingezet bij sportmassage om de pijnstillende, ontkrampende en verwarmende werking.
Deze etherische olie gebruik je NOOIT puur op de huid. Je verdunt wintergreen tot maximaal 1% met bijvoorbeeld zoete amandelolie of abrikozenpitolie. Niet gebruiken bij zwangerschap, borstvoeding en kinderen jonger dan zes jaar.


3. PLANTENOLIE VAN HYPERICUM PERFORATUM A.K.A. SINT JANSKRUID
Deze spierontspanner is een maceraat van de bloeiende toppen en/of verse bloemhoofdjes in olijfolie of zonnebloemolie. Een heerlijke olie die spieren ontkrampt en verwarmt. En ondertussen verzacht het de huid. Mooi meegenomen. Als je wilt checken of het gele bloemetje opzeker Sint Janskruid is: wrijf het tussen je vingers fijn, kleurt het rood dan heb je te maken met de echte.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.