MAGAZINE » BLACK GARLIC BEAUTY

BLACK GARLIC BEAUTY

Gepubliceerd op 1 oktober 2021 om 15:41

 

Elke dag knoflook. Ik heb dat graag. Zodra je het weefsel van de bol beschadigt, verspreidt een zalige zwavelachtige geur zich. De bolvormige bloeischermen kleuren in juni en juli groen-wit tot roze. Maar wist je dat je de witte bol kunt fermenteren tot zwarte teentjes met krachtige componenten? En dat ook jouw huid winst kan behalen met knoflook?

 

KNOFLOOK VOOR INWENDIG GEBRUIK
Elke dag knoflook is sowieso een goed idee. Want. Bloedverdunnend, cholesterolverlagend en het beschermt preventief tegen hart en vaatziekten. Deze gezonde werkingen worden gegeven door de etherische olie, vitamine B en C, garlicine en alisine (antibiotische eigenschappen), selenium (antioxidant) en flavonoiden zoals quercetine (antioxidant). Allemaal actieve componenten van knoflook. De etherische olie bestaat onder andere uit alliine, bij beschadiging van de knoflook (bv snijden) wordt dit omgezet in allicine (een antioxidant). Omdat knoflook - bloedzuiverend werkt en antioxidanten bevat - is er ook een effect mogelijk voor huidproblemen zoals acne en vroegtijdige veroudering van de huid door zonschade. De antioxidanten in knoflook beschermen de huid tegen bijvoorbeeld uv-straling. Daarnaast heeft de antioxidant allicine een antibacteriële werking, waardoor het de bacterie die acne veroorzaakt om zeep kan helpen. Schoonheid creëren vanaf de binnenkant dus.

 

ZWARTE KNOFLOOK
Maar waarom eigenlijk knoflook fermenteren? Fermenteren is overigens niks anders dan het gecontroleerd laten rotten van een product. Klinkt vies, maar dat is de zachte en zoetzoutige smaak absoluut niet. En mooi meegenomen is dat je er geen stinkbakkes van krijgt (ieder zijn ding natuurlijk). Maar gefermenteerde knoflook is ook interessant omdat het beter verteerbaar is voor jouw lichaam dan witte knoflook. De structuur van knoflook wordt door middel van het fermenteren zacht en plakkerig. Ik vind de smaak lijken op die van een sojasaus met een vleugje knoflook. Je kunt gefermenteerde knoflook kopen, een hele smakelijke is die van 'Hippo Creates' (afgeleid van jawel Hippocrates, die van: 'Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.')
Of je gaat zelf aan de slag met een voedseldroger.

 

"A Clove A Day Could Keep Wrinkles at Bay."

 

KNOFLOOK VOOR UITWENDIG GEBRUIK
Ik heb horen fluisteren dat allium sativum een plek heeft ingenomen in antirimpelcrème. Maar daar mag nog wat onderzoek tegen aangegooid worden.


KNOFLOOK FERMENTEREN
Benodigdheden: dehydrator (voedseldroger) en een vacuümmachine
Stap 1
Stel de dehydrator in op 70 graden.
Stap 2
Verpak een verse bol knoflook vacuüm samen met een eetlepel water.
Trek de vacuüm niet geheel strak, er mag wat ruimte/speling blijven.
Stap 3
Leg in de dehydrator. Na ongeveer acht dagen zie je wat verkleuring. Het beste resultaat krijg je als je de knoflook een maand laat fermenteren. De buitenkant van de bol zal een bruine kleur krijgen, met aan de binnenkant zwarte teentjes.
Stap 4
Pak de knoflook uit en leg hem voor een uurtje terug in de voedseldroger. Als je dit doet wordt het pellen namelijk makkelijker omdat de schil goed droog wordt.

 

RECEPT MET ZWARTE KNOFLOOK
Supersimpel en love in your tummy.
Stap 1
Snijd een dikke snee af van een pain de campagne af (of een ander brood als je geen goesting hebt in een Frans zuurdesem;).
Stap 2
Rooster.
Stap 3
En dan gaan we iets Spaans doen: snijd een tomaat open. knijp en wrijf de binnenkant van de tomaat over het brood. Sprenkel er vervolgens wat olijfolie overheen. En als laatste voegen we wat umami toe door een teentje gefermenteerde knoflook uit te smeren op het brood. Yum.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.